لاستیک به علت اینکه همواره با سطح زمین در تماس است در معرض آسیب قرار می‌گیرد، از جمله این آسیب‌ها لاستیک سایی است. یکی از بزرگ‌ترین معضلات رانندگان که ممکن است برای تایر خودروهایشان پیش بیاید موضوع لاستیک‌سایی است. اصطکاک زمین و تایر برای ایجاد ساییدگی به تنهایی کافی نیست و دلایل دیگری نیز دخیل هستند. در ادامه تایر پارس به بررسی این عوامل و همچنین راه‌های جلوگیری از لاستیک‌سایی می‌پردازد.

لاستیک‌سایی چیست؟

آج تایر در اثر حرکت ممکن است دچار ساییدگی شود و سطح لاستیک صاف شود. گرمای حاصل از اصطکاک به این عمل سرعت می‌بخشد و باعث ساییدگی زود هنگام تایر می‌شود. میزان شدت ساییدگی تایر به سرعت خودرو و پستی بلندی جاده نیز بستگی دارد. اگر درصد ساییدگی تایر زیاد باشد امکان دارد تایر در جاده‌های لغزنده خطرناک عمل کند. همچنین ایمنی خودرو در پیچ‌های تند به خطر می‌افتد. ممکن است در هنگام رانندگی متوجه گیجی فرمان شده باشید که یکی از تاثیرات ساییدگی تایر است.

لاستیک سایی چیست

انواع لاستیک‌سایی و دلایل ایجاد آن

با توجه به وضعیت نگهداری تایر و عوامل و شرایط مختلف از جمله میزان باد تایر، زاویه کمبر و سنگینی وزنی که متحمل می‌شود ، لاستیک‌سایی به گونه‌های مختلف بر روی تایر ایجاد می‌شود. در ادامه به شرح انواع مختلف لاستیک‌سایی می‌پردازیم.

  • لاستیک‌سایی از وسط

اگر لاستیک پر باد باشد، قسمت مرکزی تایر فشار بیشتری به سطح جاده می‌آورد. در این صورت بخش مرکزی تایر زودتر ساییده می‌شود.

  • لاستیک‌سایی از کناره‌ها

زمانی که لاستیک کم باد باشد، میزان تماس کناره‌های تایر با سطح جاده بیشتر است. در این صورت ساییدگی در این قسمت‌ها ایجاد می‌شود.

  •  لاستیک سایی در لبه بیرونی

زمانی لاستیک از لبه بیرونی دچار ساییدگی می‌شود که چرخ‌ها دارای زاویه کمبر مثبت، کستر یا Toe (زاویه‌هایی مربوط به محور چرخ‌ها) باشند.

  • لاستیک‌سایی در لبه درونی

زاویه کمبر منفی و Toe سبب سایش در قسمت لبه داخلی تایر می‌شوند. حمل بار‌های سنگین یا مشکلات مربوط به سیستم فنربندی نیز باعث به وجود آمدن این نوع سایش بر روی تایر می‌شوند.

  • پله شدن لاستیک

چنانچه سیستم فنربندی خودرو دچار مشکل شود یا چرخ‌ها بالانس نباشند، پله شدن لاستیک به وجود می‌آید. اگر لاستیک عقب خودرو پله پله شود مشکل از کمک فنرهای عقب است.

راه‌های تشخیص لاستیک‌سایی

یکی از راه‌های تشخیص لاستیک‌سایی، بررسی آج تایرهاست. هنگامی که که آج تایر به صورت غیر متقارن باشد لاستیک سایی اتفاق افتاده است. راه دیگر تشخیص آن وجود لرزش در فرمان خودرو و سر و صدا در قسمت جلوبندی می‌باشد.

آج تایر

چه عواملی باعث لاستیک‌سایی می‌شوند؟

امکان ساییده شدن لاستیک همیشه وجود دارد و یک امر طبیعی است. نمی‌توان از آن جلوگیری کرد اما روش‌هایی وجود دارد که باعث می‌شود لاستیک سایی کمتر رخ دهد. در ادامه به شرح برخی از علل مختلف لاستیک‌سایی می‌پردازیم.

  • مشکل در سیستم فرمان

هنگام مشاهده مشکل گیجی فرمان، باید باد تایر و سیستم جعبه فرمان را بررسی کنید. همچنین در صورتی که باد یکی از تایرها کمتر باشد یا سیستم فرمان اتومبیل معیوب باشد، خودرو به یک سمت کشیده می‌شود و لاستیک همان طرف دچار ساییدگی می‌شود. پس بهتر است در هنگامی که خودرو به یک سمت کشیده می‌شود، باد تایرها و همچنین سیستم فرمان را سریعا بررسی کنید و در اسرع وقت  آن را تعمیر کنید.

  • مشکل در فنربندی خودرو و سیستم تعلیق آن

یکی از مواردی که در جلوگیری از ایجاد لاستیک‌سایی تاثیر به سزایی دارد، سلامت سیستم تعلیق و فنربندی خودرو است. با توجه به اینکه خودرو ممکن است در مسیرهای ناهموار حرکت کند، نامناسب بودن فنربندی خودرو و سیستم تعلیق باعث ایجاد لاستیک‌سایی می‌شود.

  • عدم بالانس بودن چرخ‌ها

در خودروهای متفاوت وزن چرخ که رینگ و لاستیک و … را شامل می‌شود، وزن مشخصی دارد. برای بالانس بودن چرخ‌ها باید وزن آن‌ها به صورت متوازن توزیع شود. در صورتی که وزن چرخ‌ها نامتوازن باشد، در سرعت‌های بالا باعث ایجاد لرزش می‌شود و به جلوبندی و پلوس‌ها آسیب می‌زند.

  •   وجود نقص در جلوبندی

سلامت سیستم جلوبندی خودرو باعث می‌شود لاستیک‌ها به صورت یکنواخت با سطح زمین در تماس باشند. در صورت معیوب بودن آن و شنیدن صدای اضافی باید سریعا به یک تعمیرگاه مراجعه کنید تا از بروز لاستیک‌سایی و دیگر مشکلات جلوگیری شود.

نتیجه‌گیری

سرعت بالا باعث ایجاد ساییدگی می‌شود پس از سرعت زیاد بپرهیزید. زمانی که با سرعت زیاد رانندگی می‌کنید اصطکاک تایر و سطح زمین باعث می‌شود تایرها داغ شوند و ساییدگی صورت بگیرد. همچنین چون سیستم ترمز با چرخ‌های جلو در ارتباط است بهتر است تایرها را به صورت دوره‌ای و ضربدری جا به جا کنید. در این صورت فرسایش تایرها به صورت یکنواخت صورت می‌گیرد. فشار باد تایرها را با توجه به فصل بررسی کنید و همچنین از بالانس کردن چرخ‌ها غافل نشوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *